PRZECHOWALNIA 0 produktów
KOSZYK 0 produktów   0
fb google+ twitter pinterest Instagram ISSUU

Informacje o książce / Potęga smaku. Teoria sztuki

szukaj

Książka tygodnia

Podstawowe pojęcia historii sztuki. Problemy rozwoju stylu w sztuce nowożytnej (wyd. 2)
Zdjęcie: KsiążkaWybrane strony
« »

Karol Berger

Potęga smaku. Teoria sztuki

nakład wyczerpany

Seria: Biblioteka Mnemosyne
ISBN: 978-83-7453-849-7
Rok wydania: 2008
Informacja:

528 stron
format netto 140×220 mm
oprawa broszurowa ze skrzydełkami
tłumaczenie Anna Tenczyńska



Karol Berger proponuje w swoim dziele, sytuującym się na pograniczu rozprawy naukowej i eseju, autorską koncepcję teorii sztuki. Uderza w niej przede wszystkim odważne przekroczenie tradycyjnego pytania estetyki: czym jest sztuka?, i przejście do pytania o zupełnie innym ciężarze gatunkowym, niemal prowokacyjnego: po co nam sztuka? Co jest lub powinno być jej funkcją, by w ogóle miała dla nas znaczenie, byśmy chcieli się nią zajmować? Ale to nie jedyna zmiana estetycznej perspektywy. Autor w swoich rozważaniach uprzywilejowuje – w miejsce malarstwa i literatury, zazwyczaj skupiających uwagę estetyków – muzykę. Czyni tak, ponieważ jego zdaniem „muzyka ukazuje najważniejsze problemy społecznej i historycznej sytuacji sztuki nowoczesnej w sposób szczególnie radykalny, ostry i wyraźny”, „umożliwia najlepszy wgląd w sytuację sztuki nowoczesnej”.

Poleć Książkę: Udostępnij na facebooku Udostępnij

Klienci, którzy kupili tę książkę, wybrali również:

książka
książka
książka